Havn går i dialog med danske og internationale investorer:
Nye vindmøller på Hirtshals Havn sætter turbo på nordjysk erhvervseventyr og grøn omstilling
Enorme mængder grøn strøm fra vindmøller får en stor rolle, når Hirtshals Havn vil indfri sine ambitiøse mål om at blive et knudepunkt for produktion og forbrug af grøn energi. Havnen sender etableringen af op mod ni nye vindmøller i udbud, og som et led heri går havnen i dialog med potentielle investorer. Som den måske første havn i verden stiller Hirtshals Havn krav til investorerne om, at strømmen fra vind-møllerne blandt andet skal benyttes i forbindelse med produktion af fremtidens grønne brændstoffer.
Hirtshals Havn vil være Europas grønneste havn, og nu tager den nordjyske havn endnu et skridt for at indfri sine ambitiøse målsætninger. Hirtshals Havn iværksætter et dialogbaseret udbud blandt danske og internationale investorer om rettighederne til at etablere op mod ni vindmøller, der fra 2027 giver mulighed for at levere grøn strøm til virksomheder på havnen og private borgere. Havnen går målrettet efter investorer, som sammen med havnen og andre virksomheder vil bidrage til at gøre Hirtshals til et omdrejningspunkt for blandt andet produktion af grønne brændstoffer til skibsfarten.
- Vi går nu i dialog med potentielle investorer, der kan se en spændende business case i at opføre mellem fire og ni vindmøller på havnen. Vores førsteprioritet er et samarbejde med en investor eller et konsortium, der ikke blot vil opføre vindmøllerne og sælge strømmen, men som også vil tage aktiv del i den grønne omstillingsproces og forpligte sig til at udnytte strømmen fra vindmøllerne til aktiviteter på havnen. Vi kender ikke til tidligere eksempler, hvor der på den måde bliver stillet forventninger til eksterne investorer, men samarbejde er efter vores vurdering vejen frem, når der skal skabes et nyt erhvervseventyr, siger CEO Per Holm Nørgaard fra Hirtshals Havn.
Hirtshals Havn rækker ud til investorer i en række lande, for initiativerne i Hirtshals er også attraktive for virksomheder uden for Danmarks grænser.
- Vi ser rigtig gode muligheder for, at der bliver etableret produktion af for eksempel metanol og brint på havnen, men vores ambitioner går endnu videre. Vi har for eksempel allerede indgået aftaler om lagring og udskibning af CO2 til tomme oliefelter i Nordsøen, og vi vil etablere Europas største CO2-hub i Hirtshals. Den eller de kommende investorer får altså alle muligheder for at blive en del af det konstruktive samarbejde om nye, bæredygtige industrier, vi har etableret, siger Per Holm Nørgaard.
Optimale betingelser for vindmøller
De nye vindmøller, som alt afhængig af antallet bliver mellem 150 og 200 meter høje, får afgørende betydning for erhvervsudviklingen på havnen, da der skal bruges store mængder grøn strøm for at realisere planerne. De nye vindmøller kan tilsammen producere 135-174 gigawatt-timer om året. Vindmøllerne får en af Danmarks bedste landbaserede placeringer på grund af den kraftige vind i området, hvilket giver en forventet lav produktionspris per kilowattime. På havnens arealer er der allerede fire 4,2 MW vindmøller, der blev etableret i 2019 som de første kommercielle vindmøller i Danmark.
I koncessionsudbuddet, der skitserer den kommende aftale mellem havnen og den eller de investorer, der ønsker at etablere vindmøllerne, er det et vilkår, at den grønne energi fra vindmøllerne skal anvendes til at styrke den grønne omstilling på Hirtshals Havn. Strømmen fra både de eksisterende og kommende vindmøller skal blandt andet udnyttes til Power-to-X-formål, og det er en understregning af Hirtshals Havns ambitioner om at skabe nye, grønne energiløsninger og styrke udviklingen af en cirkulær økonomi. Koncessionsvilkårene åbner dermed også op for nye bæredygtige industrier.
- Der er ingen tvivl om, at Hirtshals er et attraktivt område at rejse vindmøller i, og vi forventer stor interesse fra investorer. I forhold til andre vindenergiprojekter går vi dog et skridt videre ved at opfordre investorer til at tage del i et tæt samarbejde om fremtidens grønne løsninger på havnen, siger Per Holm Nørgaard.
Udviklingsselskabet Greenport North, der er delvist ejet af Hirtshals havn, spiller en nøglerolle i det konstruktive samarbejde mellem virksomheder – herunder den eller de kommende investorer. Greenport North er en katalysator for grøn omstilling og vækst for eksisterende og nye virksomheder på Hirtshals Havn og har stor erfaring med grønne energiløsninger, sektorkobling og cirkulær økonomi. Selskabet hjælper med at undersøge samarbejdspotentialet med andre virksomheder samt faciliterer kontakt til havnen, forsyningsselskaber, investorer og relevante myndigheder.
- Potentialet er enormt stort, og det vil vi forsøge at overbevise mulige investorer om i forbindelse med den kommende markedsdialog, som vi nu indleder. Nogle af vores målsætninger er, at vi allerede fra 2027 kan tilbyde grøn energi til et stort antal virksomheder, at vi har skabt de nødvendige rammebetingelser for produktion af nye grønne brændstoffer, og at vores Smart Energy System, hvor overskudsenergi genanvendes i industrielle symbioser, er sat i drift, siger Per Holm Nørgaard.
Grønne initiativer er i fuld gang
En række virksomheder arbejder allerede med grønne energiløsninger på havnen, og Hirtshals Havn er også en del af Greenport Scandinavia, hvor havnen samarbejder med INEOS Energy, Evida, Aalborg Portland, Wintershall DEA, Biocarb Solution og Greenport North om lagring og udskibning af CO2 fra Hirtshals Havn til tomme oliefelter i Nordsøen.
Den kommende havneudvidelse betyder desuden, at der bliver etableret et opmarch- og erhvervsareal på 400.000 kvadratmeter, som især er tiltænkt virksomheder, der arbejder med produktion af mere klimavenlige brændstoffer til skibsfarten, Power-to-X eller andre grønne teknologier.
- Vi vil gerne yde vores bidrag til at nå 2030-målene om en reduktion af CO2-udledningen på 70 procent. Derfor er det vigtigt at sætte ekstra fart på den grønne omstilling, og på Hirtshals Havn kan vi gøre en stor forskel ved at understøtte transportsektoren og den maritime industris omlægning fra fossile til mere klimavenlige brændsler, siger Per Holm Nørgaard.
Dialogen med danske og internationale investorer om de nye vindmøller vil finde sted i de kommende måneder, hvorefter Hirtshals Havn sender etableringen af vindmøllerne i EU-udbud.
- Vi er overbeviste om, at vi om få år er et af de mest interessante områder i Europa for produktion af grøn energi. Det vil være til gavn for både klimaet, en lang række virksomheder, Hirtshals og hele Nordjylland, fordi der naturligvis også vil følge arbejdspladser med etablering af et grønt knudepunkt på havnen, siger Per Holm Nørgaard.
Faktaboks
Hirtshals Havn har fået foretaget en række tekniske forundersøgelser, blandt andet vedr. den forventede energiproduktion fra de kommende vindmøller: