Positiv udvikling på havnen:
Bundsolide Hirtshals Havn reducerer gæld markant trods kæmpe investeringer
Selv om Hirtshals Havn på 14 år har foretaget investeringer for 358 mio. kr., har havnen afviklet mere gæld, end den har optaget, og inden for de kommende fem år bliver gælden halveret. Det viser en ny opgørelse fra Hirtshals Havn, som blandt andet har indgået aftaler om lagring og udskibning af CO2 og tiltrukket nye virksomheder, som øger aktivitetsniveauet på havnen.
Den økonomiske udvikling i Hirtshals Havn har gennem en årrække været særdeles positiv, og fremgangen fortsætter i de kommende år. En ny opgørelse understreger, at selv om Hirtshals Havn har investeret betydelige beløb i blandt andet faciliteter for havnens virksomheder og et nyt, grønt erhvervseventyr, er økonomien bundsolid. Dermed har havnen udstukket en kurs, der bliver til gavn for Hirtshals, Hjørring Kommune og hele Nordjylland.
- Økonomien i Hirtshals Havn er bundsolid. Det er et resultat af velovervejede beslutninger gennem en lang årrække. Havnen har sat tæring efter næring, og i de seneste 14 år har vi afviklet mere gæld, end vi har optaget. I 2028 har vi halveret vores nuværende gæld, siger CEO Per Holm Nørgaard fra Hirtshals Havn.
Han henviser til fakta om havnens økonomi:
- I perioden 2009-2022 har havnen investeret for 358 mio. kr.
- I samme periode har havnen optaget gæld for 175 mio. kr., men afviklet gæld for knap 200 mio. kr.
- Havnen har egenfinansieret investeringer for omkring 183 mio. kr. fra 2009-2022.
- På trods af store investeringer i fremtiden var vores gæld 23 mio. kr. mindre i 2022 end i 2009, og gældsafviklingen tager endnu mere fart i de kommende år. Vores nuværende gæld på ca. 160 mio. kr. bliver reduceret til ca. 80 mio. kr. i løbet af 2028 – altså halverer vi vores gæld på fem år ved at afdrage 80 mio. kr. ud af vores løbende drift. Det er en udvikling, som vi er meget tilfredse med, siger Per Holm Nørgaard.
Det solide økonomiske grundlag på Hirtshals Havn giver havnen mulighed for at udvide aktiviteterne i de kommende år. Havnen har allerede indgået en aftale med store koncerner som blandt andet Ineos, Wintershall Dea, Aalborg Portland og de andre partnere i Greenport Scandinavia om lagring og udskibning af CO2 til tomme gas- og oliefelter i Nordsøen. Projektet bliver Nordeuropas største CO2-hub og fik for nylig 109 mio. kr. i støtte fra Fonden for Retfærdig Omstilling.
Havnen har også formået at tiltrække virksomheder – blandt andre Norwegian Hydrogen og Biomega – som nu er en del af den positive erhvervsudvikling på havnen, og i de kommende år vil endnu flere virksomheder slå sig ned på havnen for at blive en del af det samarbejde om produktion og forbrug af grønne brændstoffer, som Hirtshals Havn har etableret i samarbejde med en række virksomheder og korsortier.
Derudover arbejder Hirtshals Havn løbende på at skabe de bedst mulige betingelser for traditionel havnedrift med fiskeri, logistik og færgeruter til Norge, Island og Færøerne som omdrejningspunkter.
- Vi er stolte over, at vi er en af de danske havne, der har formået at tiltrække betydelige investeringer, fordi det skaber flere arbejdspladser og gør en forskel i forhold til den grønne omstilling. Den positive udvikling styrker samtidig vores økonomiske fundament, der allerede er ganske godt, og som bliver endnu stærkere i de kommende år, siger næstformand for Hirtshals Havns bestyrelse, borgmester Søren Smalbro.